Κεντρική Ελλάδα Εθνικές ΗΠΑ – Ελλάδα 82-76

ΗΠΑ – Ελλάδα 82-76

papagiannis Greece Spain

papagiannis-Greece-Spain

Με ψηλά το κεφάλι…
Η Εθνική Εφήβων κατέθεσε την ψυχή της στο παρκέ, πάλεψε μέχρι τέλους, έβαλε δύσκολα στους Αμερικανούς αλλά λύγισε στο τέλος, ηττήθηκε με 82-76 και δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Πλέον, στοχεύει στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλίου, για το οποίο θα συγκρουσθεί αύριο, στις 18:15, κόντρα στην Τουρκία.

Η “γαλανόλευκη” κυνηγούσε στο σκορ τη μεγαλύτερη διάρκεια, απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ, ανά διαστήματα, έβαλε μεγάλα τρίποντα και έφθασε αρκετές φορές σε απόσταση αναπνοής, χωρίς όμως να καταφέρει να πραγματοποιήσει τη μεγάλη ανατροπή.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν υπερηχητικός, σημειώνοντας 23 πόντους και μαζεύοντας 6 ριμπάουντ με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να κάνει, επίσης, μεγαλειώδη εμφάνιση σταματώντας στους 21, με 5/8 τρίποντα (!) ενώ κατέβασε και 7 ριμπάουντ. Ο Τζάλεν Μπράνσον αποτέλεσε το “Α” και το “Ω” των ΗΠΑ, σκοράροντας 30 πόντους.

Η Εθνική μας μπήκε δυνατά στο παιχνίδι. Με τον κόσμο να δίνει ώθηση και τους διεθνείς απόλυτα συγκεντρωμένους, η γαλανόλευκη έπαιζε καλή άμυνα και είχε καλές επιλογές στην επίθεση, διατηρώντας σταθερά το προβάδισμα. Το τελευταίο δίλεπτο ήταν καταστροφικό όμως, καθώς οι Έλληνες έδειξαν να σαστίζουν από την πίεση και την μεγαλύτερη ενέργεια που έβγαλαν οι Αμερικάνοι, οι οποίο κατάφεραν να περάσουν μπροστά με 17-12, στο τέλος του εναρκτήριου δεκαλέπτου.

Το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης περιόδου η υπεροχή των, τυπικά, γηπεδούχων ήταν καθολική. Με όπλο την αθλητικότητα και τη δύναμη τους, οι Αμερικάνοι εγκλώβισαν τους Έλληνες παίκτες, στην άμυνα, και επιθετικά έβρισκαν συνεχώς εύκολα καλάθια. Η διαφορά διατηρούταν μεταξύ 8 και 9 πόντων και τα πράγματα έδειχναν δυσοίωνα για την Ελλάδα.

Όμως, οι διεθνείς αφυπνίστηκαν. Δεν επέτρεψαν επιπλέον δεύτερες επιθέσεις στους Αμερικάνους, έριξαν τον ρυθμό και άρχισαν την αντεπίθεση. Αποκορύφωμα αυτής ήταν η εκπληκτική ενέργεια του Ντόρσεϊ, ο οποίος με 5.8 δευτερόλεπτα να απομένουν, κατέβασε την μπάλα, άδειασε τον προσωπικό του αντίπαλο και τελείωσε με λέι-απ κερδίζοντας και το φάουλ. Έβαλε τη συμπληρωματική βολή και διαμόρφωσε το 37-32, του πρώτου μέρους.

Οι Αμερικάνοι πήραν τα ηνία του ματς και προηγήθηκαν με 10 πόντους (43-33 στο 25’) αλλά η συνέχεια ήταν γαλανόλευκη. Οι διεθνείς πήραν τα πάνω τους και ο Χαραλαμπόπουλος με ένα απίστευτο κρεσέντο τριών συνεχόμενων τριπόντων, πλησίασαν στους 3 πόντους (49-46 στο 27΄) και τα “Δύο Αοράκια“, σηκώθηκε στο πόδι. Οι βολές συνέχισαν να είναι η αχίλλειος πτέρνα μας και δεν καταφέραμε να μειώσουμε περαιτέρω, όμως οι Αμερικανοί ήταν χειρότεροι αλλά ο Μπράνσον έκανε σμπαράλια την ελληνική άμυνα και επανέφερε την ομάδα του σε απόσταση ασφαλείας (55-47 στο 28:30).

Ο Τολιόπουλος με μακρινό τρίποντο μείωσε στους 5 (55-50 στο 29΄) αλλά εν συνεχεία έκανε φάουλ και ο ομοσπονδιακός μας προπονητής χρεώθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή, λόγω διαμαρτυριών.  Οι Αμερικάνοι είχαν 2/3 βολές αλλά προλάβαμε την κόρνα της λήξης με τον Σταμάτη να πυροβολεί από το τρίποντο και να μειώνει σε 57-53!

H Ελλάδα πλησίασε στους 3 (58-55 στο 32′) αλλά οι Αμερικάνοι ξέφυγαν ξανά (65-58 στο 33′). Η Εθνική μας συνέχισε να παλεύει και σταδιακά πλησίασε με τον εκπληκτικό Χαραλαμπόπουλο να ποστάρει και νικάει τον αντίπαλο του κάνοντας το 65-62 (στο 34΄) χωρίς να βάλει και την συμπληρωματική βολή όμως. Οι ΗΠΑ έκαναν ένα 4-0 (69-62) αλλά πλησιάσαμε εκ νέου στους 3 (69-66 στο 37′).

Οι Αμερικανοί έβαλαν ακόμα ένα μεγάλο τρίποντο (72-66) και λίγο αργότερα ξέφυγαν με 8 πόντους (74-66 στο 37:30) καθώς οι διεθνείς μας δεν κατάφεραν να βρούμε τον δρόμο προς το καλάθι και να εξαργυρώσουν τις καλές άμυνες που έβγαλαν. Οι Αμερικάνοι διατήρησαν ένα ασφαλές προβάδισμα μέχρι τέλους και προκρίθηκαν στον τελικό.

Τα δεκάλεπτα:17-12, 37-32, 57-53, 82-76.
ΗΠΑ (Μίλερ): Έβανς 1, Μπιμπς, Φέργκιουσον 11 (3), Μπράνσον 30 (2), Τρίερ, Τζάκσον 7 (1), Τάτουμ 11, Πικ, Τζάιλς 13, Σουάνιγκαν 3, Ονουάκου 4, Ουέλς 2.
ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος 6 (2), Λούντζης 1, Κώττας 2, Ντόρσεϊ 23 (2), Μήτογλου 6, Μουράτος 2, Σκουλίδας, Σταμάτης 5 (1), Παπαγιάννης 10, Χαραλαμπόπουλος 21 (5).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του Προολυμπιακού

Τη Δευτέρα κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το Προολυμπιακό τουρνουά Στη διάθεση του κόσμου θα…