Κεντρική Διεθνή AK47: Τίτλοι τέλους (vid)

AK47: Τίτλοι τέλους (vid)

cska pao kirilenko

cska-pao-kirilenko

Δεν άλλαξε γνώμη…
Ο Αντρέι Κιριλένκο κρέμασε, και επίσημα, τα παπούτσια, απόφαση την οποία ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας sport-express.ru, επαληθεύοντας τα όσα είχε υποστηρίξει στα μέσα της σεζόν, σχετικά με το μέλλον του. Έτσι, ύστερα από μια “πλούσια” καριέρα 18 ετών, λέει “αντίο” στα παρκέ και ετοιμάζεται να προσφέρει στο άθλημα που αγαπά, μέσω διαφορετικού πόστου.

“Στο ρωσικό μπάσκετ επικρατεί μια αρνητική κατάσταση. Θα ήθελα να την αλλάξω. Όλα αυτά τα χρόνια στα παρκέ, είδα και έμαθα πολλά, απέκτησα πολλές διασυνδέσεις στο χώρο και έχω δει πως “τρέχουν” διάφορους οργανισμούς στο μπάσκετ. Όλη αυτή τη γνώση που έχω αποκτήσει, θεωρώ πως θα με βοηθήσει να αποκαταστήσω την εικόνα του μπάσκετ μας” επισήμανε ο Κιριλένκο.

Ο “ΑΚ47” ξεκίνησε την καριέρα του στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, όπου έπαιξε για ένα χρόνο (1997-98) προτού μετακομίσει στη Μόσχα, για χάρη της ΤΣΣΚΑ, στην οποία έπαιξε για μια τριετία (1998-2001), προτού κάνει το υπερατλαντικό “βήμα”. Στη Γιούτα, ο Κιριλένκο πέρασε τα 10 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, συνδέοντας το όνομα τους με τους Τζαζ και κατάφερε να επιλεγεί στην καλύτερη πεντάδα των ρούκις, το 2002, και στο All Star Game, το 2004, να βρεθεί στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος (2006) και να αναδειχθεί κορυφαίος μπλοκέρ της λίγκας το 2005.

kirilenko-jazz

Τη χρονιά του lockout, επέστρεψε στην ΤΣΣΚΑ για να φθάσει μέχρι τον τελικό της Πόλης (2012), όπου έπεσε στο καναβάτσο από την “ερυθρόλευκη” αρμάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, για να ακολουθήσουν αδιάφορες χρονιές σε Μινεσότα Τίμπεργουλβς και Μπρούκλιν Νετς. Τον περασμένο Φεβρουάριο, θέλησε να αφήσει πίσω του (μια και καλή) τον “μαγικό κόσμο” και να επιστρέψει στην αγαπημένη του ομάδα για να κλείσει την καριέρα του. Πανηγύρισε την κατάκτηση της VTB League, όχι όμως και της Ευρωλίγκα καθώς ο Ολυμπιακός του “έφραξε”, και πάλι, το δρόμο, αυτή τη φορά στον ημιτελικό.

Συνολικά, στο ΝΒΑ αγωνίστηκε σε 797 παιχνίδια, μετρώντας 11.8 πόντους, 5,5 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 1.8 μπλοκ, μέσο όρο!

kirilenko-russia-eurobasket 2007

Πολλές οι διακρίσεις του με την Εθνική ομάδα της Ρωσίας, καθώς πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και στο Ευρωμπάσκετ του 2011 ενώ αποκορύφωμα ήταν η κατάκτηση του, το 2007, κόντρα στην Ισπανία, μέσα στη Μαδρίτη!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…