Take no prisoners

olympiacos aris3

olympiacos-aris3

kogasΕίναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα; Ενδεχομένως όχι, όμως η εικόνα του Ολυμπιακού είναι τέτοια που δεν μπορείς παρά να αποθεώσεις το μπάσκετ που παίζει. Στα δύο ματς με τον Κόροιβο επιβλήθηκε με 91-52 και 91-59 και στο πρώτο με τον Άρη με 98-53. Συνολικά, ως τώρα, στα πλέι οφ (στη μετά Μαδρίτη εποχή) πετυχαίνει 90+ πόντους και δέχεται κάτω από 60.

Αριθμολάγνος δεν είμαι, όταν “μιλάη εικόνα δεν χρειάζεται να επιβεβαιωθεί από τη στατιστική απεικόνιση, όμως όταν το ομαδικό σύστημα αξιολόγησης μετρά 130-25, τότε τα λόγια είναι περιττά. Και για να μην το αφήσουμε μισό, αφού πιάσαμε τις στατιστικές κατηγορίες, οι ασίστ ήταν 24-13, τα λάθη 11-21 και τα κοψίματα 7-1. Αντίο ζωή, δηλαδή…

Συνήθως οι προπονητές επιλέγουν να ρίξουν τον ρυθμό στο πρώτο παιχνίδι μιας σειράς, προκειμένου να μην θίξουν τον εγωισμό των αντιπάλων, αλλά και να μην… τρελαθούν οι παίκτες του. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν μπορούσε να… κρατήσει τα “άλογα“, παρότι κανείς δεν έπαιξε παραπάνω από 24:33′‘ (τόσος ήταν ο χρόνος συμμετοχής του Κώστα Σλούκα, που δούλεψε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους).

Ο Ολυμπιακός δεν παίρνει αιχμαλώτους. Είναι πρόδηλο ότι οι τελικοί -όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος- θα είναι πιο δύσκολοι, όμως οι “κόκκινοι” μοιάζουν δαιμονισμένοι, έτοιμοι να σαρώσουν όποιον βρουν μπροστά τους. Αν υπάρχει ερώτημα “ποιος μπορεί να τους σταματήσει;“, η απάντηση θα δοθεί πάνω στο παρκέ, όταν έρθει η ώρα των τελικών.

Έτσι κι αλλιώς οι Πειραιώτες έχουν κάνει απλά το 1-0 και χρειάζονται άλλες δύο νίκες για να περάσουν στον τελικό, όμως η εικόνα της πρώτης συνάντησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Άρης, ακόμα και το γεγονός ότι θα παίξει σε άδειες εξέδρες, οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός πάει να… σκουπίσει, ή σε κάθε περίπτωση είναι το ακλόνητο φαβορί για να περάσει στον τελικό.

Το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το παιχνίδι. Η στοχοπροσήλωση είναι σε απίστευτο βαθμό. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από το 92% στα δίποντα στην πρώτη περίοδο, ούτε από το 100% στις προσπάθειες του Ντάνστον, αλλά από την άμυνα που παίζουν. Από το πρώτο λεπτό, ως το τελευταίο.

Από την αρχή της χρονιάς (μιλώντας για την εποχή Σφαιρόπουλου) οι “ερυθρόλευκοι” παίζουν σπουδαίο μπάσκετ. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της σεζόν, τόσο ανεβάζουν στροφές. Είναι εμφανές πως θέλουν να κλείσουν τη χρονιά με τον τίτλο του πρωταθλητή κι η αλήθεια είναι πως αποτελούν την πιο… σίγουρη πρόβλεψη. Η εικόνα μιλά

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…