Ελάτε με φόρα

naymick aris paok

naymick-aris-paok

kogasΟ δημοσιογράφος έχει υποχρέωση να γράφει αυτό που σκέφτεται. Αυτό που βλέπει, διαβάζοντας τα δεδομένα, γιατί αυτή είναι -σε τελική ανάλυση- και η διαφορά του από τον απλό φίλαθλο. Έχει την ικανότητα, έχει εκπαιδευτεί, να διαβάζει και πίσω από τις γραμμές. Κι είναι δεδομένο πως αυτού του είδους η ανάγνωση, η αναζήτηση μιας πιο σύνθετης προσέγγισης, η… “πρόβλεψη“, αντί για την καταγραφή του προφανούς και πρόδηλου, περικλείει κινδύνους.

Καθέξιν κάποιοι, κατ’ επάγγελμα άλλοι, ενδεχομένως και λόγω ζήλιας ορισμένοι που ήθελαν να είναι σε αυτή τη θέση, αλλά δεν…, περιμένουν στη γωνία για να σε “χτυπήσουν“, οσάκις δεν αναλύεις τα αυτονόητα. Στο παιχνίδι είναι κι αυτό.

Γιατί αυτός ο μακρύς (στα όρια του κουραστικού) πρόλογος; Επειδή άκουσα -και διάβασα- πολλά (για κακή τους τύχη αντέχω άλλα τόσο εις τον κύβο) για την καλοκαιρινή μου επιλογή να μιλήσω για πρωταθληματάρα.

Οι πιο… συνετοί έψαχναν να βρουν εξηγήσεις από την ανάποδη, όταν ο ανταγωνισμός χτυπούσε… κόκκινο (ότι, και καλά δεν είναι σπουδαίο το πρωτάθλημα, αλλά έχει πέσει το επίπεδο, γι’ αυτό και τα ματς πάνε στον πόντο). Οι άλλοι ακολούθησαν τον συνήθη δρόμο της λάσπης. Τα γουρούνια πάντα νιώθουν καλά, όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τί έχουμε, λοιπόν, τώρα που πάμε για το εντυπωσιακό φινάλε; Μετά από μια χρονιά με ρεκόρ παρουσίας κόσμου στις εξέδρες, με ματς που κρίθηκαν στον πόντο, στο σουτ, στις λεπτομέρειες, πάμε για τελική τετράδα με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Άρη και τον Ολυμπιακό να έρχεται.

Αν πάρουμε ως υπόθεση εργασίας (για την οικονομία του χρόνου) ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα περάσουν το εμπόδιο του Κοροίβου (το αντίθετο θα απογείωνε το κομμάτι που γράφω και τις γενικότερες θέσεις όσων μίλησαν για πρωταθληματάρα), έχουμε ημιτελικούς Ολυμπιακός – Άρης και Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ.

Αν αποκλειστεί ένας εκ των “αιωνίων” έχουμε εξ ορισμού έκπληξη, άρα πάμε μια από τα ίδια και για μεγαλύτερη αποθέωση του ανταγωνισμού στο φετινό πρωτάθλημα. Αν όχι, θα έχουμε τελικό Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και “μικρό (δεν τον λες) τελικό” ΠΑΟΚ – Άρης. Και δεν αναφέρομαι καν στο ενδεχόμενο να έχουμε τελικό “αιωνίων” της Θεσσαλονίκης και “μικρό τελικό” ανάμεσα σε “κόκκινους” και “πράσινους“, γιατί τότε κάποιοι πρέπει να αλλάξουν χώρα.

Το λιγότερο καλό που μπορεί να συμβεί είναι να πάμε σε “μικρό τελικό” ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Άρη, με τους δύο “αιώνιους” της συμπρωτεύουσας να μην είναι -όπως τα προηγούμενα χρόνια- ομάδες που συμπληρώνουν το πρωτάθλημα, αλλά στη χαραυγή μιας νέας ημέρας, με υψηλές προσδοκίες.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη γίνεται λόγος γι’ αυτή τη σειρά. Κι αν αναλογιστεί κανείς πως για πρώτη φορά τρεις σειρές να τελειώνουν στην τρίτη αναμέτρηση στην πρώτη φάση, αν αναλογιστεί κανείς πως η ΑΕΚ που έμεινε έξω κάνει όνειρα Ευρωλίγκας και συμμετοχής (άμεσα) στο Eurocup, αντιλαμβάνεται πως μιλάμε όχι μόνο για πρωταθληματάρα, αλλά για το πρώτο πιάτο (γίγαντες), του κυρίως γεύματος που έπεται.

Όσο κι αν πληρωμένοι Γκεμπελίσκοι, μικρόνοοι και ξεπερασμένοι από το ίδιο το άθλημα, επιχειρούν να κάνουν το άσπρο… μαύρο, ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει. Σε λίγο θα μας πουν ότι κι αυτοί εδώ και καιρό το έγραφαν, ότι πάμε για σπουδαίο πρωτάθλημα και θα γελάσουν και τα τσιμέντα.

Όσοι επένδυαν –επειδή αυτό ήθελαν τα αφεντικά τους– στην καταστροφή του πρωταθλήματος (συγγνώμη για τη φράση) τον… ήπιαν. Με τις υγείες σας και του χρόνου ελάτε πάλι να μας πείσετε ότι έχει μικρύνει το ελληνικό μπάσκετ (αναφέρομαι στην Α1 κι όχι στις υπό κατάρρευση κατηγορίες που “διοργανώνει” η ΕΟΚ). Αλλά αυτή τη φορά, ελάτε με φόρα

Υ.Γ.: Ωραίο πράγμα, ρε μάγκα, να πατάς σε δύο βάρκες. Ξεχωριστό θέμα, πομπώδες, ο… φάρος, στα πεταχτά οι απόψεις των αδερφών Αγγελόπουλων για τον Βασιλακόπουλο. Και φαροφύλακας, και κολλητούλης. Μαγκιά σου…

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…