Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Το μπάσκετ είναι… μαγκιά

Το μπάσκετ είναι… μαγκιά

maciej lampe fc barcelona Olympiacos

maciej-lampe-fc-barcelona-Olympiacos

kogasΌταν μπορείς για ένα ολόκληρο δεκάλεπτο να “στραγγαλίζεις” την Μπαρτσελόνα, να δέχεσαι μόλις ένα (1) εντός πεδιάς καλάθι κι αυτό στο 39′ (το καλάθι και φάουλ του Ναβάρο), τότε δικαιούσαι να βρεθείς στο φάιναλ φορ και στη Μαδρίτη. Γιατί έχεις κερδίσει από την άμυνα, άρα έχεις βάλει το “θέλω” να παλέψει με το ταλέντο των αντιπάλων κι έχεις νικήσει. Γιατί απέναντί σου είναι η Μπαρτσελόνα κι όχι ομάδα Α2 κατηγορίας. Γιατί το μπάσκετ είναι… μαγκιά.

Ο Ολυμπιακός ήταν μάγκας. Ωραίος μάγκας. Κοίταξε στα μάτια τους “μπλαουγκράνα” και τους έδειξε ότι έπρεπε να περάσουν από… πάνω του, για να βρεθούν στην εχθρική (γι’ αυτούς) Μαδρίτη. Και βέβαια, δεν μπορούσαν να περάσουν από πάνω του, γιατί κανείς δεν είχε διάθεση να παραδοθεί.

Δεν υπήρξε άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο, που να μην έπεσαν κορμιά, που να μην… έβγαζαν αίμα για να φτάσουν στο σουτ, ή στο λέι απ. Και το κόλπο με τον “ψηλό” (είτε ήταν ο Χάντερ, είτε ήταν ο Πρίντεζης) να σκεπάζει τον Ναβάρο πέτυχε, επειδή ο αντίστοιχος “κοντός” (κατά κανόνα ο Μάντζαρης) απαγόρευε στον αντίπαλο σέντερ να πάρει την μπάλα, παίζοντας άμυνα άρνησης.

Αν αναζητήσει κανείς τον καλύτερο παίκτη του Ολυμπιακού, θα αναφερθεί στον Πρίντεζη, ενδεχομένως να μιλήσει για τον Σπανούλη (παρά τα πολλά λάθη, αλλά με όλη την άμυνα στραμμένη πάνω του), όμως για μένα κορυφαίος ήταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Αυτός, προφανώς, εμπνέει τους παίκτες του, να μπαίνουν και να μην κοιτάζουν ούτε ποιος είναι απέναντί τους, ούτε το ταμπλό, πολύ δε περισσότερο την ατομική τους εμφάνιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παπαπέτρου, ο οποίος μπήκε στο τέταρτο δεκάλεπτο στο παιχνίδι, έδωσε και την ψυχή του, έπαιξε σκληρές άμυνες, έριξε κι έφαγε ξύλο την ώρα που η μπάλα ήταν στην απέναντι “δυνατή” πλευρά. Καθένας έδωσε ό,τι είχε κι ο Ολυμπιακός πέτυχε τον κατ’ αρχήν στόχο του.

Έχει δύο ευκαιρίες για ένα “ματς μπολ“, για να πάει στη Μαδρίτη, αν και όλοι γνωρίζουμε πως στην ουσία η πραγματική ευκαιρία είναι την Πέμπτη, στο ΣΕΦ, στο… σπίτι του, εδώ που η διαιτησία θα υποχρεωθεί να δώσει φάουλ και στις δύο πλευρές, να δει ξανά και ξανά την επαναληπτική προβολή, πριν αποφανθεί.

Όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο, προφανώς δεν ξέρει μπάσκετ. Η Μπαρτσελόνα είναι εντελώς απρόθυμη να μείνει εκτός φάιναλ φορ, θα τα δώσει όλα, θα βάλει ακόμα πιο δύσκολα στον Ολυμπιακό και δεν έχει λιγότερο από 50-50 πιθανότητες να πάρει τη νίκη και να ισορροπήσει.

Βεβαίως, μετά και την τρίτη μεταξύ τους συνάντηση, οι “ερυθρόλευκοι” δείχνουν ότι μπορούν να προκριθούν, αφενός γιατί ξεκινούν από την άμυνα (αλάνθαστη μέθοδος επιτυχίας), αφετέρου γιατί είναι ομάδα με τα όλα της. Εξαιρετική ομάδα.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…