Βάση… πρόκρισης

olympicos malaja

olympiαcos-malaja-spanoulis

kogasΕίναι κάτι παραπάνω από νωρίς, όμως όταν ξεκινάς το Top16 με εκτός έδρας νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που λίγο πριν είχε επιβληθεί της Ρεάλ, έχεις κάθε λόγο να χαμογελάς και να βλέπεις τον δρόμο ορθάνοιχτο. Κι ο Ολυμπιακός, κερδίζοντας τη Μάλαγα, θέτει βάσεις πρόκρισης με το… καλησπέρα.

Δέκα ασίστ, 11 πόντοι, ανάμεσά τους δύο τρίποντα από το… σπίτι του, με τον χρόνο επίθεσης να ολοκληρώνεται, δύο τρίποντα που έκοψαν όποια δυνατότητα για αντεπίθεση είχαν οι Ισπανοί (έτσι “γράφτηκε” το 50-59 και το 61-69), αναδεικνύουν αυτό που πολλάκις έχουμε υποστηρίξει: Αυτή η ομάδα είναι φτιαγμένη και ραμμένη στα μέτρα του Βασίλη Σπανούλη. Είναι η ομάδα του Σπανούλη κι όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι καλά, όλη η ομάδα θα είναι καλά.

Δεν ισχύει, όμως, ότι όταν είναι κακός, θα είναι κακός κι ο Ολυμπιακός, καθώς υπάρχουν προσωπικότητες, ικανές να πάνε μακριά τους “ερυθρόλευκους“. Ο μέτριος μέχρι χθες Οθέλο Χάντερ έκανε το… παιχνίδι της ζωής του, πέτυχε 18 πόντους, έχασε μόλις ένα δίποντο από τα 10 που επιχείρησε και ήταν αυτός που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος. Έπαιξε και για τον Μπράιαν Ντάνστον, που βρίσκονταν σε… άλλο γήπεδο.

Ο Όλιβερ Λαφαγιέτ βοήθησε στις δύο πλευρές, ο Ματ Λοτζέσκι πρόσφερε σημαντικούς πόντους, ο Γιώργος Πρίντεζης (ανέτοιμος και πολύτιμος ταυτόχρονα), μαζί με τον Μπρεντ Πέτγουεϊ κράτησαν μια χαρά τη θέση “4”. Αν είχαν προσφορά στην επίθεση και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με τον Τρεμέλ Ντάρντεν, ο Ολυμπιακός θα έφτανε πιο εύκολα στη νίκη, αν και δεν μπορεί σε ένα παιχνίδι να τα έχεις όλα.

Οι “ερυθρόλευκοι” επικράτησαν και με κόντρα διαιτησία, καθώς δεν δικαιολογούνται οι 36-12 βολές, ούτε από την εικόνα της αναμέτρησης, ούτε από το γεγονός πως οι γηπεδούχοι κυνηγούσαν από το τέλος της πρώτης περιόδου και μετά. Απλά αναγωγή στην αριθμητική, δείχνει πως η Μάλαγα πέτυχε 35 πόντους (οι άλλοι 26 προήλθαν από βολές), άρα η άμυνα τού Ολυμπιακού ήταν εξόχως λειτουργική.

Βεβαίως, υπάρχουν κι αρνητικά. Στις θέσεις των ψηλών υπάρχει λειψανδρία, η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί, αφού ακόμα και μεταγραφή να γίνει δεν μπορεί άμεσα να υπάρξει ενίσχυση στο ρόστερ. Ο Ολυμπιακός θέλει να παίξει άμυνα, οι παίκτες του προσπαθούν, αλλά “δεν το έχουν” όλοι. Για παράδειγμα ο Πέτγουεϊ αντιμετωπίστηκε σκληρά από τους διαιτητές, αλλά οι πλάγιες μετατοπίσεις του είναι αργές, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα χέρια του και να δίνει το δικαίωμα να τον χρεώσουν με φάουλ.

Υ.Γ.: Η νίκη του Ολυμπιακού έχει μεγάλη αξία, ειδικότερα από τη στιγμή που στην πρεμιέρα είχαμε 4/4 επιτυχίες των φιλοξενούμενων.

Υ.Γ.1: Επειδή πολλάκις ειπώθηκε ότι ο Πλάθα είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουν σε προπονητή οι Ισπανοί, Μπαρτζώκας, Πεδουλάκης, Αλβέρτης και τώρα Σφαιρόπουλος έδειξαν πως οι Έλληνες προπονητές είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Να μην ξεχνιόμαστε.

Υ.Γ.2: Πολύ κακή -αν κι ακόμα είναι νωρίς- ήταν η νίκη της Άλμπα επί της Μπαρτσελόνα. Μπλέκει τον όμιλο. Κι ο Παναθηναϊκός δεν θέλει… μπλεξίματα.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…