Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Νικητής, αν κι έχασε

Νικητής, αν κι έχασε

ivanovic sfairopoulos

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

kogasΑν με υποχρέωνε κάποιος να βαθμολογήσω τους δύο προπονητές του χθεσινού ντέρμπι, θα έβαζα μεγαλύτερο βαθμό στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που υποχρέωσε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να πάει το παιχνίδι στους δικούς του ρυθμούς. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού διάλεξε αργό τέμπο, γνωρίζοντας πως έχει πιο… αργά πόδια. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όσο το παιχνίδι των “πράσινων” θα έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το μπάσκετ δεν ήταν ποτέ “προσωπική μονομαχία” δύο προπονητών. Απόδειξη ότι ο Ολυμπιακός επικράτησε του Παναθηναϊκού. Κι αυτό συνέβη όχι… ερήμην του κόουτς των “ερυθρολεύκων“. Ο “Σφαιρό” έχει μοιράσει ρόλους και το έχει κάνει με ορθολογιστικό τρόπο. Κι όταν πληρώνεις για να έχεις παίκτες σαν τον Βασίλη Σπανούλη, τους δίνεις και τα κλειδιά του μαγαζιού. Ακόμα κι αν το χρησιμοποιήσει αργότερα σε συνέντευξή του, για να σε… πικάρει, ο όποιος Ντόρσεϊ

Όχι ότι δεν πήραν προσπάθειες και ο Ντάρντεν, και ο Λοτζέσκι (σε πολύ καλή βραδιά οι δυο τους), όχι πως δεν προσπάθησαν να ακουμπήσουν την μπάλα στο “ζωγραφιστό” (χωρίς ο βαθμός αποδοτικότητας να είναι υψηλός), όχι ότι δεν μοιράστηκαν επιθέσεις κι ευθύνες. Προσωπικά, το έχω γράψει πολλάκις, θεωρώ -και δεν ανακάλυψα την Αμερική- πως αυτή η ομάδα είναι η ομάδα του Σπανούλη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καλό ή κακό.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει πείσει τον Σπανούλη για το πόση ώρα πρέπει να είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές, αλλά και για το πότε πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, όχι μόνο το χθεσινό, η λειτουργία είναι εξαιρετική. Πρόδηλο είναι πως οι “ερυθρόλευκοι” πρέπει να βελτιώσουν πράγματα, κάτι που θα γίνει και με την ενεργό συμμετοχή του Γιώργου Πρίντεζη.

Βεβαίως, ο Ολυμπιακός χρειάζεται σέντερ και είναι λάθος να μην το διεκδικήσει ο κόουτς της ομάδας. Σε μια τόσο μεγάλη επένδυση, κάποια χρήματα παραπάνω, θαρρώ ότι είναι απαραίτητα για να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Και νίκες όπως η χθεσινή, επιτρέπουν πιο εύκολα τη σκέψη για ενίσχυση, καθώς φέρνουν πιο κοντά την ομάδα στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι ορατό πως λείπει ένα κομμάτι από το παζλ. Έστω και αν αυτό είναι συμπληρωματικό…

Ο Ολυμπιακός χθες πάλεψε περισσότερο με το άγχος του, παρά με τον αντίπαλο. Ο Παναθηναϊκός είχε πλάνο, είχε δύο παίκτες (Σλότερ και Μαυροκεφαλίδη) μονίμως συνδεδεμένους με το καλάθι, είχε και τον Γιάνκοβιτς σε καλή βραδιά, όμως από εκεί και πέρα ο μεγάλος αντίπαλος ήταν το ψυχολογικό φορτίο.

Έχοντας χάσει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους, με αποκορύφωμα τον αγώνα του Κυπέλλου στις 9 Οκτωβρίου, οι “ερυθρόλευκουκουβαλούσαν βάρος. Δεν το πέταξαν από πάνω τους με μία νίκη, που δεν λέει τίποτα, αν δεν συνδυαστεί και με άλλα πράγματα, αλλά έκαναν ένα βήμα.

Αυτό που πέτυχε απόλυτα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν να μην μεταφέρει εκνευρισμό και μεγαλύτερο άγχος στους παίκτες του. Ακόμα και η χρήση των τάιμ άουτ έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην πάνε προς τον πάγκο οι “ερυθρόλευκοι” με… βαριά πόδια.

Μπορεί να μην επέβαλλε τον ρυθμό του στο παιχνίδι, επέβαλλε όμως μια ζηλευτή ηρεμία, η οποία στο τέλος έφερε τη νίκη, παρότι λίγο πριν φτάσουν στον τερματισμό οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν να μην πιστεύουν 100% στην ικανότητά τους να τελειώσουν τη δουλειά.

Συμπερασματικά, αν και στη μάχη των πάγκων (κατά την ταπεινή μου, ενδεχομένως και λανθασμένη εκτίμηση) έχασε, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βγήκε νικητής, επειδή απλά έφερε την απαιτούμενη για τέτοιες καταστάσεις ηρεμία στην ομάδα.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…