Κεντρική Αρθρογράφοι Νικολάου Το ‘πε και ο Τζούροβιτς

Το ‘πε και ο Τζούροβιτς

djurovic vlado

NEWSPORTS          30/10/99ΆAΌNH - HPAK¤H.TZOYPOBIT.

nikolaouΉταν από τους πιο άδικους αποκλεισμούς. Ήταν συνολικά στο Μουντομπάσκετ μια σπουδαία Εθνική, που με 5-1 (FIBA μου), πάει σπίτι της. ‘Αλήθεια, όσοι κάνατε πλακίτσα με τον Λα Μόνικα στην πρώτη φάση, απόψε τί έγινε με το τρίο των ρέφερι, καλόπαιδα;

Κατά τα λοιπά, κάτω τα χέρια από τα αδέλφια μας, “αλήτες” (έτσι θα μας ήθελα σε τέτοια ματς) Σέρβους, δικαίως επικράτησαν και αυτό δεν αλλάζει. Αγαπάμε πάντα την “επίσημη αγαπημένη”, αγαπάμε Ελλάδα.

Aυτά ως πρόλογο για την αποψινή ήττα-αποκλεισμό της Εθνικής από την Σερβία. Κάποιοι “περίμεναν στην γωνία”. Για να χτυπήσουν την Εθνική. Συμβαίνει. Το βέβαιο είναι ότι το σύστημα διεξαγωγής είναι άδικο, αλλά αυτό είναι. Με βάση αυτό το σύστημα προετοιμάστηκε η Εθνική. Επομένως, δεν συνιστά δικαιολογία, απλώς αποτελεί τροφή για σκέψη για τους άμεσα αρμοδίους, ήτοι για τους χαρτογιακάδες της Γενεύης. Η Εθνική βρέθηκε σε κακή βραδιά.

Προφανές ήταν επίσης ότι οι Σέρβοι θαρρείς και ετοιμάζονταν πριν από την… διοργάνωση για την αναμέτρηση με την Ελλάδα. Η ελληνική ομάδα έδειξε όμως διαπιστευτήρια. Έχει ταλέντο. Έχει προπονητή, προπονητές. Και προφανώς, τώρα που θα υπάρχει και χρόνος ενόψει Ευρωμπάσκετ, η χημεία της ομάδας θα βελτιωθεί περισσότερο. Οι παίκτες της Εθνικής, αυτοί που σε κάθε περίπτωση έδωσαν το “παρών” στην διοργάνωση μας συνάρπασαν. Με την ομαδικότητα και τον αλτρουισμό και τον χαρακτήρα τους.

“Ζητούμε συγγνώμη”, δήλωσε μετά το ματς ο Κώστας Καϊμακόγλου. Η αποστροφή του διεθνούς άσσου αποδεικνύει ακριβώς αφενός τους υψηλούς στόχους, που έχει πάντα αυτή η Εθνική, καταδικασμένη από την Ιστορία της, αφετέρου την προσωπικότητα αυτής της “πάστας” παικτών, οι οποίοι ένιωσαν ότι στενοχώρησαν έναν ταλαιπωρημένο λαό, που ελπίζει σε ψυχολογικές ανατάσεις μέσα από αθλητικές επιτυχίες.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να ζητήσει συγγνώμη ο Καϊμακόγλου Ένα παιχνίδι ήταν. Ένα χαμένο παιχνίδι στα έξι.

Κανένας, μα κανένας δεν θα τους ζητήσει ευθύνη. Δεν ήταν πια και εθνική καταστροφή. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από την καλύτερη Σερβία, από μια παραδοσιακή δύναμη, που δεν έχει την απαστράπτουσα ακτινοβολία του παρελθόντος, αλλά δύναμη είναι.

Βεβαίως, για την ήττα και την διαχείρισή της έχει την ευθύνη και ο Κατσικάρης. Το 5-0 σερί νικών είναι η μια όψη του νομίσματος. Το 5-1… που ήταν και το καταδικαστικό είναι η άλλη όψη. Και με τις δύο θα ασχοληθούν σοβαρά πλέον οι Κατσικάρης, Σκουρτόπουλος, Πρίφτης.  Που πρέπει να κάνουν και προσθήκες. Ειδικά εκεί στα ψηλά. Θα ΄ναι ο Κουφός; Θα ‘ναι ο Σχορτσανίτης; Θα ‘ναι άλλος; Πάντως, κάτι χρειάζεται.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται και δικαιολογημένα για το σύστημα διεξαγωγής και επειδή μπορεί να κατηγορηθούμε ότι συγκαλύπτουμε πράγματα προκειμένου για το μπάσκετ, το ‘πε πολύ πριν από το ματς ο σπουδαίος (και πολύ φίλος μας), και μια ζωή φιλαλήθης και πάντα πρωτίστως Σέρβος Βλάντο Τζούροβιτς:

“Δεν μου αρέσει το υπάρχον σύστημα, γιατί μπορεί να αδικήσει ομάδες με καλή πορεία. Για παράδειγμα η Ελλάδα που είναι μέχρι τώρα αήττητη μπορεί να χάσει ένα ματς και να αποχωρήσει από το τουρνουά. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει και στο δεύτερο γύρο μια φάση ομίλων και μετά να αρχίσουν τα νοκ άουτ”.

geonikol@hotmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Νικολάου

Δειτε επισης

Το σοκ στη χώρα του Οξύλου

“Αν η οικογένεια δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, να σκεφτούν ώριμα και σοβαρά τι ά…