Κεντρική Αρθρογράφοι Νικολάου Γονίδια… Παγκόσμιου!

Γονίδια… Παγκόσμιου!

amerikanos aspromavri

amerikanos-aspromavri

nikolaouΜατσάρα παγκοσμίου επιπέδου, Ελλαδάρα παγκοσμίου επιπέδου, Μπουρούσης… Παγκόσμιος (τίποτε τυχαίο)! Αυτό γράψαμε στο Facebook πριν από λίγο, “μεθυσμένοι” και εμείς από το “νέκταρ”, που μας “κέρασαν” τα παιδιά του Φώτη Κατσικάρη, του Θανάση Σκουρτόπουλου και των λοιπών συντελεστών της (και) της νίκης επί της μεγάλης Αργεντινής.

Και επειδή ελάχιστοι ενδεχομένως να κατάλαβαν τον χαρακτηρισμό, που τολμήσαμε να δώσουμε στον Γιάννη Μπουρούση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω για την αποψινή εμφάνιση και μόνο, έτσι θα τον χαρακτήριζε και ο ίδιος ο “Ορίτζιναλ” Παγκόσμιος, ο τεράστιος Γιώργος Αμερικάνος, αν ζούσε!

Και για όσους δεν γνωρίζουν, ο μυθικός αρχηγός της “Βασίλισσας” ΑΕΚ ήταν εκείνος, που ανακάλυψε τον Θεσσαλό σέντερ, τον έφερε στην Αθήνα, τον στήριξε και μπορεί οι ανόητοι της ΑΕΚ να μην επωφελήθηκαν όσο θα έπρεπε από την αγοραστική και παικτική αξία του, αλλά επωφελήθηκε το ελληνικό μπάσκετ. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε δεκάδες πράγματα, προκειμένου να αναδείξουμε τον Μπουρούση, αλλά είναι δώρον-άδωρον. Δεν είναι χθεσινός. Ευκαιρία αναζητούσαμε για να υπενθυμίσουμε ότι ο Αμερικάνος είχε χάρισμα όσοι λίγοι. Δεκάδες οι αθλητές, που ανέδειξε και ουδέποτε αναγνωρίστηκε όσο έπρεπε ούτε από την ομάδα, που την έκανε Βασίλισσα!

Πίστεψε στον Μπουρούση και παρακαλούσε τον Γρανίτσα να τον στηρίξουν οικονομικά αλλά και ιατρικά όταν ο Θεσσαλός σέντερ είχε τραυματιστεί σοβαρά. Ο Αμερικάνος εξακολουθούσε να λέει δεξιά και αριστερά, ότι πρόκειται για την «πιο μεγάλη ανακάλυψή» του.

Ελάχιστοι είχαν δώσει σημασία. Μέχρι και εμείς, αν και χρόνια δίπλα του, σε στιγμή αδυναμίας, κάπου πέρασε από το μυαλό μας μήπως ο «Παγκόσμιος» υπερβάλλει! Ο «Παγκόσμιος» δεν υπερέβαλε ποτέ. Ο Μπουρούσης είχε-έχει γονίδια Αμερικάνου και προφανώς δεν περιμέναμε την εμφάνισή του επί της Αργεντινής για να το διαπιστώσουμε.

Πιο ώριμος από ποτέ ο Γιάννης σε μια ομάδα, που είναι ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης, διεκδικεί τον τίτλο του ηγέτη, που απεγνωσμένα θαρρείς ψάχνουμε όλοι μας κάθε φορά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο Μπουρούσης ήταν ηγέταρος απόψε. Δεν ήταν τα 15 ριμπάουντ, οι 16 πόντοι, ή οι 3 τάπες. Ήταν το μάτι που γυάλιζε! Ήταν οι δηλώσεις, που έκανε μετά το ματς.

Είναι το όλο «πακέτο» του Μπουρούση, που μας άρεσε, ακόμη κι όταν «σκύλιασε» και πέταξε την μπάλα στην πινακίδα και ενδεχομένως άθελά του «τιμωρούσε» την ομάδα με την τεχνική ποινή που δέχθηκε. Στο μπάσκετ παίζουν άνδρες όμως. Και τα νεύρα είναι στο πρόγραμμα. Πόσω μάλλον όταν παίζεις με μια «υπερδύναμη», που ενίοτε παίζει πιο… αντρίκεια απ’ ότι πρέπει, όπως είναι η Αργεντινή.
Ο Γιώργος Αμερικάνος δεν ζει για να δει την εξέλιξη του Γιάννη Μπουρούση.

Είναι βέβαιον, ωστόσο, ότι κάπως-κάπου την αισθάνεται. Έτσι ή αλλιώς, βλέπει τον Μπουρούση η καλή του φίλη Χριστίνα Αμερικάνου, κόρη του «Παγκόσμιου», και καμαρώνει. Καμαρώνει κυρίως για τον “Παγκόσμιο”, Πανουράνιο, πατέρα της!

geonikol@hotmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Νικολάου

Δειτε επισης

Το σοκ στη χώρα του Οξύλου

“Αν η οικογένεια δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, να σκεφτούν ώριμα και σοβαρά τι ά…