Κεντρική Διεθνή Παγκόσμιο Λιθουανία – Γαλλία 93-95

Λιθουανία – Γαλλία 93-95

gobert lithuania pagkosmio

gobert-lithuania-pagkosmio

“Χάλκινη” η Γαλλία!…
Σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση, αντάξια της κρισιμότητας ενός χάλκινου Παγκόσμιου μεταλλίου, η Γαλλία είναι αυτή που κατάφερε να πανηγυρίσει κόντρα στη Λιθουανία, επικρατώντας με 95-93 και έτσι κατέκτησε την τρίτη θέση στη διοργάνωση!

Ένα εντυπωσιακό 9-0 σερί στα τελευταία λεπτά ήταν αυτό που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Γαλλίας, με τον Ντιαό να είναι ο παίκτης κλειδί στο διάστημα αυτό, δίνοντας τις απαραίτητες βοήθειες στον τρομερό Μπατούμ, που σημείωσε 27 πόντους!

Τα πάντα, όμως, κρίθηκαν στη ρώσικη ρουλέτα των βολών, με το τελευταίο λεπτό να κρατάει μια… αιωνιότητα και να εξελίσσεται σε θρίλερ!

Από την άλλη πλευρά, ο Βαλαντσιούνας αποτέλεσε για ακόμα μια φορά την κολώνα της Λιθουανίας, με 25 πόντους και 9 ριμάουντ, προσφέροντας σημαντικές λύσεις σε κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης, ωστόσο στα τελευταία λεπτά δεν κατάφερε να είναι αποτελεσματικός.

Σε χαμηλό τέμπο ξεκίνησε το παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να είναι άστοχες επιθετικά στις πρώτες προσπάθειές τους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Λοβέρν, ο οποίος ξεκίνησε ζεστός με 7 πόντους και 5 ριμπάουντ γρήγορα-γρήγορα, στέλνοντας τη Γαλλία στο +5 (7-2). Μάλιστα, για 6’ ο Λοβέρν είχε όλους τους πόντους κι όλα τα ριμπάουντ (!) της ομάδας του. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η Λιθουανία και κατάφερε να προσπεράσει με 7-0 σερί!

Κάπου εκεί, το παιχνίδι άνοιξε, Μπατούμ και Ερτέλ ανέλαβαν δράση και έστειλαν τη Γαλλία στο +3 (22-19) με τη λήξη του δεκαλέπτου.

Ο Μπατούμ συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς και με την επιστροφή του Λοβέρν στο σκοράρισμα, πήραν από το… χέρι τη Γαλλία, διατηρώντας τη μπροστά στο σκορ με 34-29. Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς τον Βαλαντσιούνας, ο οποίος με συνεχόμενους πόντους διατήρησε τη Λιθουανία σε επαφή με το σκορ και η ομάδα του Κολέ πήγε στα αποδυτήρια με τη μικρότερη δυνατή διαφορά υπέρ της (43-42).

Παρά τη σημασία της αναμέτρησης, οι δύο ομάδες συνέχισαν να προσφέρουν εξαιρετικό θέαμα με πολύ όμορφες φάσεις και γρήγορο ρυθμό! Η Λιθουανία κατάφερε να εκμεταλλευτεί το σκηνικό αυτό και αρχικά με πόντους μακριά από τη ρακέτα και στη συνέχεια με τον Βαλαντσιούνας να αναλαμβάνει δράση, πέρασε μπροστά και με +6 (56-50).

Ο επιθετικός οίστρος της ομάδας του Καζλάουσκας συνεχίστηκε και με συνεχόμενα μακρινά σουτ διατηρούσε την υπέρ της διαφορά, καθώς με 5/7 τρίποντα στην τρίτη περίοδο, κατάφερε να προηγηθεί με 71-64, σε ένα διάστημα που η Γαλλία εμφάνισε σημάδια κόπωσης.

Οι παίκτες του Κολέ, όμως, δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για το χάλκινο μετάλλιο. Βελτίωσαν αισθητά την άμυνά τους και με ορθολογικές επιθέσεις στην επίθεση κατάφεραν να αντιδράσουν. Φυσικά, αιχμή της αντεπίθεσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μπατούμ, ενώ με καλάθι του εξαιρετικού Ντιαό, η Γαλλία πέρασε μπροστά στο σκορ (77-75) έπειτα από αρκετή ώρα, 4’ πριν το φινάλε.

Ο Βαλαντσιούνας με πέντε σερί αναπάντητους πόντους έβαλε τη Λιθουανία εκ νέου μπροστά στο σκορ, ωστόσο, η Γαλλία απάντησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με καλάθι του Ντιαό πήγε ξανά στο +2, ενώ απέμενε 1’27’’.

Συνεχίζοντας την καλή της άμυνα, η Γαλλία έφτασε και στο +6 (86-80), δείχνοντας να καθαρίζει το παιχνίδι! Ωστόσο, μόνο έτσι δεν ήταν, καθώς με πέντε πόντους του Γιουσκεβίτσιους, μεταξύ των οποίων μεσολάβησαν δύο χαμένες βολές του Ερτέλ, η Λιθουανία μείωσε στον πόντο (86-85) 16’’ πριν τη λήξη! Ο Ερτέλ πήγε στις βολές εκ νέου, αποδείχθηκε ψύχραιμος αυτή τη φορά και διαμόρφωσε το 88-85.

Η Γαλλία έκανε φυσικά φάουλ και ο Σεϊμπούτις είχε 2/2 παρατείνοντας το θρίλερ! Ο Ερτέλ ήταν και πάλι ο “εκλεκτός” των Λιθουανών για να πάει στις βολές, ωστόσο, με 2/2 διατήρησε τη Γαλλία στο +3 και ο Σεϊμπούτις πήγε για νέες βολές, ώστε να μη ρισκάρει τρίποντο η ομάδα του Κολέ. “Τέρας” ψυχραιμίας και ο Λιθουανός που ευστόχησε και στις δύο βολές, διατηρώντας την ομάδα του στο… κόλπο.

Πλέον, ήταν η σειρά του Ντιαό για να πάει στις βολές και παρότι είχε ¼ μέχρι εκείνη την ώρα, ευστόχησε και στις δύο και στη συνέχεια έκανε φάουλ πάνω στον Γιασάιτις. Αυτός ευστόχησε στην πρώτη, έχασε τη δεύτερη και ο Μπατούμ τον μιμήθηκε, με το θρίλερ να μην έχει τέλος!

Ο Βαλαντσιούνας πήγε στις βολές με 4’’ να απομένουν και ευστόχησε και στις δύο, μειώνοντας στον πόντο. O Μπατούμ πήγε ξανά στη γραμμή και μιμήθηκε τον αντίπαλό του, διαμορφώνοντας το 95-92. Η Γαλλία έκανε φάουλ με 1.6’’ να απομένει, ο Ματσιούλις ευστόχησε στην πρώτη βολή, έχασε επίτηδες τη δεύτερη, ωστόσο η Γαλλία πήρε το ριμπάουντ και μαζί τη νίκη!

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 42-43, 71-64, 93-95.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Πότσιους 11 (2), Γιουσκεβίτσιους 14 (1), Κουζμίνσκας , Ν. Λαβρίνοβιτς 5 (1), Ματσιούλις 11, Σεϊμπούτις 13 (1), Γιασάιτις 1, Μοτιεγιούνας 3 (1), Κ. Λαβρίνοβιτς, Γιανκούνας 10 (1), Βαλαντσιούνας 25 (9 ριμπ.), Βασιλιάουσκας.
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Ερτέλ 13 (1), Μπατούμ 27 (2), Ντιό 8 (2), Λοβέρν 13 (1 τριπ. 9 ριμπ.), Τζάκσον 3 (1), Φουρνιέ 4, Πιετρούς 4, Γκομπέρ 4, Ντιαό 15, Ζελαμπάλ 4.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • George Printezis

    Η άλλη πλευρά του “Πρι” (vid)

    Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον Γιώργο Πρίντεζη έχουν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Ο υπ…
  • Brad Oleson Barcelona Olympiacos

    “Παθιασμένοι”

    Διαφορετικός και παθιασμένος θα εμφανιστεί απόψε (22:00, ΝΕΡΙΤ) κόντρα στη Μπαρτσελόνα ο Ο…
  • navarro dunston

    Ώρα διπλού στη Βαρκελώνη

    Τη δεύτερη ευκαιρία για να “σπάσει” την έδρα της Μπαρτσελόνα θα έχει ο Ολυμπια…
Περισσότερα από Θάνος Πούλος
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Νέντοβιτς: «Δεν μετανιώνω που δεν πήγα στο Mundobasket»

Στην Εθνική Σερβίας αναφέρθηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς σε δηλώσεις που πα…