Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Φταίει, αλήθεια, ο Κουφός;

Φταίει, αλήθεια, ο Κουφός;

koufos national

koufos-national

kogasΑρκετές ημέρες πριν, συνομιλώντας με συναδέλφους αλλά και προπονητές, εξέφραζα τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να έρθουν και οι τρεις ΝΒΑερς στην Εθνική το καλοκαίρι. Η απάντηση ήταν πως έχουν δώσει προσωπικές διαβεβαιώσεις, τόσο στον Κώστα Μίσσα και τους ανθρώπους της ΕΟΚ, όσο -εσχάτως- και στον Φώτη Κατσικάρη. Δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες τους και μένει να δούμε το γιατί.

Εύκολο είναι αυτό που έπραξε ο θυμωμένος Φώτης. Υπερβολικά θυμωμένος, που -κατά τη γνώμη μου- αντέδρασε υπερβολικά. Γιατί, αν απομονώσει κανείς την εποχή… Κατσικάρη (που μόλις ξεκίνησε και δη με το… αριστερό), τότε ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει απόλυτο δίκιο να νιώθει ότι ο Κώστας Κουφός τον ξεγέλασε. Υπάρχει, όμως, και το χθες…

Κάποτε οι διεθνείς (μικρότερης ηλικίας) είχαν υποβληθεί σε… δημοψήφισμα για το αν θέλουν “αμερικανάκια” στην ομάδα, κάποτε κάποιοι μέχρι και… ξύλο έφαγαν στ’ αποδυτήρια. Όσοι βρεθήκαμε το 2009 στην Πολωνία, στο Ευρωμπάσκετ, είδαμε τον τρόπο με τον οποίο ο Γιόνας Καζλάουσκας έκανε τον Κώστα Κουφό να μετανιώσει για την επιλογή του να περάσει στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

Το να χαρακτηριστεί από λιποτάκτης μέχρι “λιγότερο Έλληνας” από τους Ελληναράδες (είδος που ευδοκιμεί) ο Κώστας είναι εύκολη υπόθεση. Πουλάει κιόλας. Ήδη στο facebook τον… περνούν πριονοκορδέλα.

Αν ήταν μόνο ο Κουφός, θα έλεγα πως έχουμε ένα παιδί με αναπτυγμένο υπερεγώ, που δεν έχει “εθνική μπασκετική συνείδηση” και το θέμα θα έκλεινε με ένα – δύο αναθέματα. Είναι όμως μόνο ο Κώστας;

Αρχής γενομένης από τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, περνώντας στον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Κώστα Τσαρτσαρή, στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, δεν είναι ένας και δύο οι παίκτες που (για εντελώς διαφορετικούς φαινομενικά λόγους) έστρεψαν την πλάτη στην Εθνική ομάδα.

Βέβαιον είναι, προσωπικά το έχω γράψει πολλάκις, ότι κανείς παίκτης που δίνει 80-90 αγώνες δεν μπορεί να παίζει κάθε καλοκαίρι στην Εθνική, χωρίς αυτό να αφήνει ανεπηρέαστη τη διαδρομή του στο μπάσκετ. Το ενδεχόμενο τραυματισμών, το μπούχτισμα, η αδυναμία του σώματος και του πνεύματος να ξεκουραστούν, είναι στοιχεία που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει. Κι αυτό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Πρέπει συνολικά να αλλάξει η συχνότητα αγώνων των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων. Θέμα της FIBA, αλλά κάποτε πρέπει να πέσει στο τραπέζι.

Στα δικά μας τώρα, θυμάμαι σαν να ήταν χθες τη συνέντευξη που μου είχε δώσει το 2007 ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. Είχε πει πολλά για την Εθνική. Όχι την Εθνική μας, αλλά το “μαγαζάκι” κάποιων, την “ομάδα του προέδρου“. Φαίνεται πως μετά από επτά χρόνια δικαιώνεται απόλυτα.

Όταν έχουμε να κάνουμε με τον αφρό των Ελλήνων παικτών, πρέπει να δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες που θα τους κάνουν να θέλουν δυο φορές να είναι μέλη της Εθνικής. Πέρα από το “ιερό καθήκον” υπάρχουν και συμπεριφορές, και κλίκες, και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, και καταστάσεις που κάνουν τους διεθνείς να στρέφουν την πλάτη.

Έχουμε δύο επιλογές: Η πρώτη να κλείσουμε τα μάτια, να φωνάξουμε ως γνήσιοι… Γερμανοί “Εθνική über alles” και να βρίζουμε ασταμάτητα όποιον φεύγει. Μόνο που ο ένας μετά τον άλλον, φεύγουν πολλοί. Η δεύτερη είναι να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και να δούμε τί φταίει και έχουμε αντιρρησίες μπασκετικής συνείδησης.

Συμπεριφορές σαν αυτή απέναντι σε Καλάθη και Κουφό (στα πρώτα τους βήματα στις “μικρέςεθνικές), φράσεις του ύφους “μου είπαν πως μια κοπέλα έπαθε αποκόλληση“, κατευθυνόμενα δημοσιεύματα του στυλ “πήγε ο Μαυροκεφαλίδης στο ΟΑΚΑ (στις αρχές Αυγούστου, στο κατακαλόκαιρο) με βερμούδα και σαγιονάρες“, κάνουν την Εθνική αγγαρεία για τους παίκτες.

Υ.Γ.: Ο Φώτης Κατσικάρης έστησε στον τοίχο τον Κώστα Κουφό. Δεν ξεκίνησε με το δεξί την πορεία του ως ομοσπονδιακός. Αν ο Κουφός δεν έχει θέση στην Εθνική ομάδα, επειδή αθέτησε τον λόγο του, τότε ίσως κι ο φίλος Φώτης δεν έχει θέση στον πάγκο της, αφού κι αυτός είχε αθετήσει τον λόγο του, στις διαπραγματεύσεις για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, πριν ανατεθεί στα χέρια του Αντρέα Τρινκιέρι.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…