Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Η θρυλική “σφυρίχτρα” (vid)

Η θρυλική “σφυρίχτρα” (vid)

dick bavetta

Mar 15, 2014; Philadelphia, PA, USA; NBA referee Dick Bavetta (27) during the second half  of a game between the Philadelphia 76ers and Memphis Grizzlies at Wells Fargo Center. The Grizzlies defeated the 76ers, 103-77. Mandatory Credit: Eric Hartline-USA TODAY Sports

“Κρεμάει” τη σφυρίχτρα του ο θρυλικός Ντικ Μπαβέτα. Ο Αμερικανός είναι ο μακροβιότερος διαιτητής στο μαγικό κόσμο, όντας 74 ετών (!), ενώ αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων που πέρασαν από τη λίγκα. Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1939 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και αποφοίτησε από το Saint Francis College.

Μπορεί το επάγγελμα του διαιτητή να φαίνεται κάπως απλό, εν συγκρίσει με τις θυσίες των αθλητών, αλλά ειδικά στην περίπτωση του Μπαβέτα ο δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν.

Αφού πέρασε όλη τη δεκαετία του ’60 σφυρίζοντας παιχνίδια σε σχολεία και τοπικά πρωταθλήματα αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Ξεκίνησε να παίρνει μέρος σε tryouts για το ΝΒΑ από τα μέσα της δεκαετίας αλλά κοβόταν επί εννέα σερί χρόνια λόγω του ότι ήταν μικροκαμωμένος για τα μέτρα και τα σταθμά του ΝΒΑ. Έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1975 για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.  Τότε, μετά την απόσυρση του Μέντι Ράντολφ, το ΝΒΑ προσέλαβε τον 36χρονοΜπαβέτα, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιο έτους, σε έναν αγώνα μεταξύ των Νικς και των Σέλτικς.

Κάθε αρχή και δύσκολη

bavetta-jackson

Τα πρώτα δέκα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα για εκείνον καθώς βρισκόταν στον πάτο της αξιολόγησης των διαιτητών. Έτσι, πείσμωσε και έβαλε στόχο να γίνει ο κορυφαίος. Ξεκίνησε σκληρή προπόνηση, τρέχοντας 6-8 μίλια την ημέρα ενώ παράλληλα τα καλοκαίρια σφύριζε σε τοπικά πρωταθλήματα και μελετούσε το βιβλίο των κανονισμών του ΝΒΑ ώστε να βελτιωθεί και να αποκτήσει εμπειρία.

Οι κόποι του ανταμείφθηκαν καθώς στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ονομάστηκε αρχιδιαιτητής, έχοντας τη δύναμη να παρακάμπτει αποφάσεις συναδέλφων του και να περνάει το δικό του. Το 1986 διαιτήτευσε για πρώτη φορά στα πλέι οφ.

Η καταξίωση

knicks_pacers-bavetta

Το πιο αξιομνημόνευτο παιχνίδι του ήταν μια αναμέτρηση Σίξερς-Σέλτικς. Τότε ο συνάδελφος του, Τζακ Μέιντεν, έσπασε το πόδι του λόγω σύγκρουσης που είχε με τον Ντένις Τζόνσον, των Σέλτικς. Ο Μπαβέτα όχι μόνο αρίστευσε διαιτητεύοντας μόνος του για το υπόλοιπο της αναμέτρησης αλλά απέβαλε και τους Λάρι Μπερντ-Τζούλιους Έρβινγκ οι οποίοι είχαν πιαστεί στα χέρια. Από κει και πέρα η καριέρα του εκτοξεύθηκε.

Παρά το μικρό του εκτόπισμα, ήταν σκληροτράχηλος και αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε. Το 1999 δέχθηκε καταλάθος μια γροθιά στη μύτη από τον Γιάλεν Ρόουζ, των Πέισερς, που ήθελε να πετύχει τον Πάτρικ Γιούιν των Νικς. Παρ’ όλα αυτά δεν έφυγε αλλά περίμενε να ολοκληρωθεί το παιχνίδι, χειρουργήθηκε αμέσως μετά και την επόμενη μέρα σφύριξε ένα παιχνίδι των Νετς!

Το θρυλικό, με την κακή έννοια, παιχνίδι ανάμεσα σε Νικς και Νάγκετς στο οποίο και οι 10 παίκτες στο παρκέ πιάστηκαν στα χέρια, ο Μπαβέτα πάτησε πόδι και τους απέβαλλε όλους!

Οι κατηγορίες

bavetta-geiger

Βέβαια, πολλά ήταν τα σύννεφα που πλανεύτηκαν ανά τους καιρούς πάνω από τον θρυλικό διαιτητή.

Η συνήθεια να επιβάλλεται και να θέλει να περνάει το δικό του τον οδήγησαν σε μεγάλες συγκρούσεις με άλλους διαιτητές και συγκεκριμένα τον Ερλ Στρομ. Ο τελευταίος μάλιστα τον ξυλοκόπησε καθώς ο Μπαβέτα ακύρωσε μια απόφαση του σε μια κρίσιμη φάση κατά την αναμέτρηση των Νετς με τους Σίξερς, τη δεκαετία του ’70. Ενώ αρκετά χρόνια αργότερο, το 1989, προσπάθησε να τον πνίξει καθώς υποστήριξε πως έπαιζε έδρα!

Πολλές ήταν και οι κατηγορίες για αλλοίωση αποτελέσματος. Ο δημοσιογράφος Μπιλ Σίμονς, σε άρθρο του το 2002, συγκέντρωσε τις χειρότερες διαιτησίες τα τελευταία 4 χρόνια,  κατηγορώντας πως υπήρξε παρεμβολή των διαιτητών για να επεκταθεί κάποια σειρά στα πλέι οφ ή για το “σπρώξιμο” κάποιας ομάδας με μεγαλύτερη αγορά κατά τις επιθυμίες της λίγκας. Και τα εφτά παιχνίδια που κατονομάστηκαν σφυρίχθηκαν από τον Μπαβέτα.

Η θρυλική κούρσα!

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι πραγματικά ισχύει, όμως αυτό που μπορούμε να τονίσουμε είναι πως ο Ντικ Μπαβέτα αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων “γκρίζων” στο “μαγικό κόσμο” και το γεγονός πως διαιτήτευσε μέχρι και τα 74 του χρόνια, καταδεικνύει το πάθος του για αυτή τη δουλειά.

Πέρα από όλα αυτά που συγκεντρώσαμε παραπάνω και κάποια εκ των οποίων είναι μοναδικά, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίο θα τον θυμόμαστε. Ένας αγώνας δρόμου, μεταξύ αυτού και του Τσαρλς Μπάρκλεϊ, στο All-Star Game του 2007. Το αποτέλεσμα της κούρσας; Απλά ξεκαρδιστικό. Απολαύστε το:

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο είσαι περήφανος για το έργο σου;

Νέα (σκληρή) ανακοίνωση από Φασούλα για Λιόλιο. Ο συνδυασμός «Πρώτα το Μπάσκετ» εξέδωσε άλ…