Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 73-72

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 73-72

lasme pao cska

lasme-pao-cska

Και τώρα όλα για όλα στη Μόσχα… Σε ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-72 στον τέταρτο προημιτελικό της Ευρωλίγκα, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και πλέον η πρόκριση περνάει από τη… Ρωσία.

Ένα τρίποντο του Αντώνη Φώτση περίπου από τα οχτώ μέτρα στα 40 δευτερόλεπτα της παράτασης συν δύο ελεύθερες βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη στα 8 δευτερόλεπτα διαμόρφωσαν το 73-71 και έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του “τριφυλλιού”. Ο Σόνι Γουίμς δεν μιμήθηκε τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, έχασε τη μία βολή, ακολούθως πάτησε γραμμή με συνέπεια να διαμορφωθεί το τελικό σκορ.

Οι “πράσινοι” θα μπορούσαν να έχουν πάρει το ροζ φύλλο από την κανονική διάρκεια του αγώνα αφού προηγήθηκαν με 63-54 στο 37’ ωστόσο ο Γουίμς έβαλε 8 συνεχόμενους πόντους και μείωσε σε 63-62. Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς κέρδισε φάουλ, 2,9 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, ευστόχησε στη μία βολή αλλά αυτή ήταν η… δεύτερη.

Έτσι οι Μοσχοβίτες είχαν την τελευταία επίθεση, ο Φριντζόν πέτυχε το δίποντο, ισοφάρισε σε 64-64, έστειλε το ματς στην παράταση και ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την “αυτοκτονία” του Παναθηναϊκού που δέχτηκε επιμέρους σκορ 10-1 στο τελευταίο τρίλεπτο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στο ξεκίνημα ο Παναθηναϊκός πίεσε αρκετά στην άμυνα ενώ μετά το αρχικό “μούδιασμα” που προκάλεσε η ζώνη της ΤΣΣΚΑ, έβρισκε λύσεις στην επίθεση κυρίως χάρη στη δημιουργία του Δημήτρη Διαμαντίδη (4 ασίστ στο πρώτο μέρος) και στην ευστοχία του Γιόνας Ματσιούλις (πέτυχε 9 πόντους στα πρώτα 7’).

Έτσι οι “πράσινοι” ανέβασαν τη διαφορά στους 9 πόντους (17-8) στο 7’ με καλάθι του Στεφάν Λάσμε. Οι φιλοξενούμενοι επανήλθαν γρήγορα και με επιμέρους σκορ 6-2 μετέτρεψαν το εις βάρος τους 19-10 σε 21-10 που ήταν και το σκορ της πρώτης περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η άμυνα της ΤΣΣΚΑ δεν άφηνε και πολλούς χώρους στους παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη που ήταν άστοχοι στα σουτ τριών πόντων (7/29 συνολικά, ήτοι ποσοστό 24%). Η “ομάδα του στρατού” επέβαλε το ρυθμό της και πέρασε μπροστά με 38-32 στο 18’ χάρη σε γκολ-φάουλ του Καούν που δημιουργούσε προβλήματα λόγω του ύψους του.

Οι γηπεδούχοι ροκάνισαν τάχιστα τη διαφορά με σερί 5-0 που πραγματοποίησαν για να γίνει το 38-37 του πρώτου ημιχρόνου. Στην επανάληψη οι “πράσινοι” έσφιξαν περισσότερο την άμυνά τους την ώρα που στην επίθεση οι Ρώσοι στηρίζονταν κυρίως στον Μίτσοφ (είχε 15 πόντους συνολικά με 3/5 τρίποντα).

Με καλάθι και φάουλ του Λάσμε το προβάδισμα επανήλθε στον Παναθηναϊκό (46-43), 5 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Το “μομέντουμ” ήταν ξεκάθαρα προς τη μεριά της ελληνικής ομάδας και έτσι η διαφορά παρέμεινε στους 3 πόντους (51-48) με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου.

Η τελευταία “πράξη” της αναμέτρησης περιελάμβανε ένα προσωπικό “σόου” του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Ο Έλληνας φόργουορντ/σέντερ “χτύπησε” στα πόδια τόσο τον Κρίστιτς όσο και τον Καούν, εκμεταλλεύτηκε τη διαφορά ύψους από τον Χάινς και με 8 συνεχόμενους πόντους έδωσε αέρα 7 πόντων (61-54) στο “τριφύλλι”. Ακολούθησε ένα φοβερό κάρφωμα του Γκιστ για το 63-54 πριν κολλήσει επιθετικά ο Παναθηναϊκός στο έσχατο τρίλεπτο. Εκεί πήρε “φωτιά” ο Γουίμς, απάντησε στο κρεσέντο του Μαυροκεφαλίδη και το ματς έφτασε στην “κόψη” του… ξυραφιού.

Στο έξτρα πεντάλεπτο η ΤΣΣΚΑ είχε την ψυχολογία. Ο Γουίμς διαμόρφωσε το 71-68 στα 47 δευτερόλεπτα και όλα έδειχναν ότι η σειρά θα τελείωνε. Όλοι όμως υπολόγιζαν χωρίς τον Φώτση και τον Διαμαντίδη που αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ο Ματσιούλις με 15 πόντους και 5 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος για τους νικητές ενώ εκπληκτικός, ειδικά στην παράταση ήταν και ο Λάσμε (14 πόντοι, 5 ριμπάουντ). Ο Γκιστ πρόσθεσε 12 πόντους και ο Μαυροκεφαλίδης είχε 10 πόντους.

Το επόμενο παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Παρασκευή (25/4) όπου θα καθοριστεί η ομάδα που θα πάει στο Μιλάνο. Στον αντίποδα, πέρα από τον Μίτσοφ, ο Ουίμς σημείωσε 14 πόντους αλλά ήταν ο “ωραίος” και ο μοιραίος για τους Μοσχοβίτες.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 37-38, 51-48, 64-64 (κ.α.), 73-72.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8 (2), Ούκιτς 3, Λάσμε 14 (5 ριμπ.), Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 6 (1 τριπ., 6 ασισ.), Γκιστ 12 (1), Ματσιούλις 15 (3), Ράιτ.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Μίτσοφ 15 (3), Φριντζόν 8 (1), Τζάκσον 9 (1), Πάργκο 5 (1), Κρίστιτς 1, Γουίμς 14 (2), Βοροντσέβιτς 5 (1), Καούν 11 (6 ριμπ.), Κριάπα 2, Χάινς 2.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Κούκοτς: «Ο Γκος άλλαξε το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό»

Ο Τόνι Κούκοτς δηλώνει πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο κορυφαίος όλων. Ο Τόνι Κούκοτς πα…