Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Η επιτυχία της αποτυχίας

Η επιτυχία της αποτυχίας

weems cska pao

weems-cska-pao

kogasΑν και ακόμα υπάρχουν μαθηματικές ελπίδες, αν και ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει, όσοι αντιμετωπίζουν με ορθολογισμό το μπάσκετ, αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα πως μετά το 2008 θα γίνει φάιναλ φορ χωρίς ελληνική εκπροσώπηση. Όχι μόνο το 2-0 της Ρεάλ και της ΤΣΣΚΑ, επί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αντίστοιχα, αλλά και η συνολική εικόνα, αυτό επιβάλλει.

Μετά από πέντε φάιναλ φορ, με τέσσερις κατακτήσεις τροπαίων (από δύο) κι έναν χαμένο τελικό (το 2010 στο Παρίσι), θα παρακολουθήσουμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες την τελική φάση της Ευρωλίγκας.

Βεβαίως, για να γίνει αυτό, Ισπανοί και Ρώσοι χρειάζονται άλλη μια νίκη, έχοντας τρία “ματς μπολ“. Η λογική λέει πως εύκολα ή δύσκολα, είτε τη Δευτέρα, είτε την Τετάρτη, ή (θα ήταν τεράστια επιτυχία) επιστρέφοντας σε Μαδρίτη και Μόσχα) θα τη βρουν.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κακός απόψε. Η “ματς απζώνη έσπαγε εύκολα με τρεις πάσες κι όταν σταμάτησε η ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6μ75, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των γηπεδούχων. Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν καταστρεπτικό κι οι “πράσινοι” δεν επέστρεψαν ποτέ.

Ήταν μάλλον εύκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη των δεύτερων αναμετρήσεων, βάσει της εικόνας των πρώτων παιχνιδιών. Η ΤΣΣΚΑ, χωρίς να είναι πολύ καλύτερη, ήταν πιο συγκεντρωμένη, όπως και ο Ολυμπιακός χθες. Η διαφορά δυναμικότητας, αυτή τη δεδομένη στιγμή, είναι σε βάρος μας και στα δύο “μέτωπα“.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ νιώθουμε την ενδεχόμενη μη εκπροσώπησή μας στο φάιναλ φορ ως αποτυχία. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία. Γιατί δεν λέμε ότι το νιώθουμε. Το νιώθουμε πραγματικά.

Το επίπεδο του μπάσκετ στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλό, που θεωρούμε (λανθασμένα, αλλά μας… κακόμαθαν) ότι κάθε χρόνο πρέπει να κατακτάμε το τρόπαιο. Δεν θα μπω στον πειρασμό να συγκρίνω είτε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία, είτε τα πρόσφατα… κατορθώματα του “βασιλιά των σπορ” στη χώρα μας. Άλλωστε, δεν είναι εχθρός μας το ποδόσφαιρο, ούτε καν μέτρο σύγκρισης.

Αυτή η αποτυχία (βλέπετε, δεν χρησιμοποιώ εισαγωγικά) πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι υπεύθυνοι των δύο εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα οφείλουν να δουν τί δούλεψε και τί όχι, πού υπήρξαν (αν υπήρξαν) λάθη στον σχεδιασμό, ποιες αποφάσεις έπρεπε να πάρουν και δεν πήραν, ποιες αποφάσεις δεν έπρεπε να πάρουν…

Όπως έλεγε εύστοχα ο Παναγιώτης Γιαννάκηςοι ήττες έχουν διδακτικό χαρακτήρα“.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…