Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Απαιτείται υπέρβαση

Απαιτείται υπέρβαση

wright pargo sfaliara

wright-pargo-sfaliara

kogasΑν γράψω ότι ξετρελάθηκα με το μπάσκετ που έπαιξαν οι “αιώνιοι” θα έχω γράψει ψέματα. Από την άλλη, όμως, αυτό είναι και το πιο αισιόδοξο μήνυμα της χθεσινής βραδιάς, καθώς με απλά πράγματα, χωρίς το… κάτι παραπάνω, οι δύο εκπρόσωποι στην Ευρώπη τουλάχιστον δεν… σκουπίστηκαν. Όμως, για να φτάσουν να διεκδικήσουν στα ίσα την πρόκριση απαιτείται υπέρβαση και όχι απλές νίκες.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε κάτι εξωπραγματικό, δεν τετραγώνισε τον κύκλο. Κατέβασε την παραγωγικότητα της Ρεάλ στους 70… κάτι πόντους, γεγονός που του έδωσε το δικαίωμα να παλέψει ως το τέλος και να νικήσει (έστω και στις λεπτομέρειες).

Πήρε 49 από τους 78 πόντους από τους ξένους του, κάτι το οποίο είχαμε πρόσφατα επισημάνει, γι’ αυτό κι ανέβασε τη συνολική του παραγωγικότητα. Για την ώρα… μέχρι εκεί.

Με το πρώτο αεροπλάνο

Αυτό το πράγμα με τον Μάρντι Κόλινς αρχίζει και γίνεται ενοχλητικό. Δεν προσφέρει που δεν προσφέρει τίποτα, κάνει κι ό,τι μπορεί για να αφυπνίσει τους αντιπάλους του. Έλεος με αυτά τα ανόητα αντιαθλητικά.

Χωρίς ίχνος σωβινισμού και… εμπιστοσύνης στα ελληνικά προϊόντα, το καλύτερο που έχει να κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι να τον βάλει στο πρώτο αεροπλάνο και να τον στείλει στην πατρίδα του. Τα ίδια (καλύτερα ναι, χειρότερα όχι) μπορεί να πάρει χωρίς κόπο από τον Κατσίβελη. Όχι άλλο κάρβουνο και δη εισαγώμενο

Ο λιγότερο κακός

Τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι που ο… λιγότερος κακός κερδίζει, στη σειρά της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” επιβλήθηκαν με σκορ που συνήθισαν όλη τη χρονιά. Κάπου εκεί στους 65 πόντους μπορούν να κερδίσουν κάθε αντίπαλο.

Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες με τους “πράσινους” δεν πίστευα ότι η ΤΣΣΚΑ θα ήταν τόσο κακή. Είτε την έχει κάνει ο Παναθηναϊκός, είτε περνά… κακό φεγγάρι, το “τριφύλλι” είχε (έχει άραγε;) την ευκαιρία να κάνει το… μπαμ. Χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς τομείς, υπερβατική λογική, που για την ώρα δεν έχουμε δει στο παιχνίδι του.

Ευτυχώς αυτή τη φορά είχε… λιγότερο Μπατίστ (έστω και λόγω φάουλ). Γιατί, εντάξει, απόλυτος ο σεβασμός μας στην ιστορία του, αυτή τη στιγμή όμως ελάχιστα μπορεί να προσφέρει και για λίγο χρόνο. Όσο περισσότερο παίζει, τόσο χαίρονται οι αντίπαλοι.

Ο Ράιτ ήταν πρωταγωνιστής κι ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως βρήκε “λαβράκι” (και για του χρόνου). Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πρέπει να αφήσει περισσότερη ώρα πάνω στο παρκέ το δίδυμο Γκιστ – Λάσμε, να εμπιστευτεί πιο πολύ τον Ραμέλ Κάρι, για να έχει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και πιο πολλές σταθερές στο παιχνίδι του.

Μετά το 2-1 τί;

Όλα αυτά είναι ερμηνείες. Η ουσία είναι πως οι δύο σειρές βρίσκονται στο 2-1 και πρώτιστο μέλημα των “αιωνίων” είναι να μην τελειώσουν τη σαιζόν στην έδρα τους. Αν γίνει το 2-2, αν ξαναπάνε σε Μόσχα και Μαδρίτη, δικαιούνται να ελπίζουν στο θαύμα. Και σε κάθε περίπτωση θα έχουν κάνει το καθήκον τους και με το παραπάνω.

Φαβορί παραμένουν η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πρέπει να κάνουν υπέρβαση αύριο, αν θέλουν να ταξιδέψουν και να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Οι “πράσινοι” να βελτιωθούν επιθετικά, οι “ερυθρόλευκοι” αμυντικά.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…