Κεντρική Αρθρογράφοι Ψαράκης Παραδοχή… χρηματισμού για τις wild cards!

Παραδοχή… χρηματισμού για τις wild cards!

bourousis zisis

bourousis-zisis

psarakisΌταν το 2010 παράγοντες της Λιθουανικής Ομοσπονδίας είχαν καταγγείλει τη FIBA ότι ζητούσε υπέρογκα ποσά που άγγιζαν ακόμη και το μισό εκατομμύριο ευρώ για την επιλογή μιας χώρας προκειμένου να πάρει wild card για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας, οι κραυγές τους είχαν… θαφτεί και η υπόθεση είχε περάσει στο… ντούκου.

Τρία χρόνια αργότερα, η παγκόσμια Ομοσπονδία είπε πλέον να μην… κρύβεται από κανέναν και σε μία πρωτοφανή κίνηση μέσω επίσημης ανακοίνωσης, παραδέχεται ότι προβάδισμα για την απόκτηση μιας εκ των τεσσάρων wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας θα έχουν οι χώρες που θα κάνουν τις καλύτερες… δωρεές “για την προβολή και προώθηση του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο“.

Επί της ουσίας δηλαδή η FIBA καλεί τους ενδιαφερόμενους σε έναν πρωτότυπο… πλειστηριασμό προκειμένου να δώσει τις ειδικές προσκλήσεις γεμίζοντας τα ταμεία της με χρήματα που δήθεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του αθλήματος. Και αν αυτό δεν είναι παραδοχή χρηματισμού, τότε ποιο είναι;

Καλοί και αναμενόμενοι οι “όροι και προϋποθέσεις” που έθεσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία, όπως γίνεται και στα συμβόλαια των τραπεζών με υποψήφιους δανειολήπτες. Όμως όλο το ζουμί όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκεται στα… ψιλά γράμματα.

Η FIBA λοιπόν έθεσε ως βασικούς όρους μεταξύ άλλων την προβολή του αθλήματος, τις επιτυχίες της ομάδας, το αν η Ομοσπονδία της έχει καλή συνεργασία με τη FIBA, αν έχει ζητήσει/αναλάβει παγκόσμιες διοργανώσεις, αν οι παίκτες-αστέρια εμφανίζονται στις μεγάλες διοργανώσεις, αν έχει χορηγούς, τηλεοπτική κάλυψη των διοργανώσεων, αν οι δικοί της (της FIBA) χορηγοί έχουν ανταποδοτικότητα στην κάθε χώρα και πολλά άλλα αναφέρονται στους όρους που ανακοίνωσε χθες η FIBA αλλά επαναλαμβάνουμε όλο το… ζουμί βρίσκεται στη… δωρεά.

Και μάλιστα για να χοντρύνει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι και να επιδιώξει… limit up κερδών η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκανε ένα ακόμη τρικ. Ενημέρωσε πως μέχρι τις 23-24 Νοεμβρίου όταν θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο στο Μπουένος Άιρες θα γίνει η… προεπιλογή των υποψήφιων για wild card χωρών που σύμφωνα με πληροφορίες μας θα αφορά σε 8-12 χώρες ενώ η τελική επιλογή θα γίνει το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου 2014, στην Ισπανία, μόλις μία μέρα πριν την κλήρωση των ομίλων.

Όποια Ομοσπονδία λοιπόν θέλει να δει την ομάδα της στο Παγκόσμιο πρώτα πρέπει να τα… σκάσει χοντρά. Σε καλή μεριά λοιπόν

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε Ψαράκης

Δειτε επισης

Οι συμμαχίες της γκαστρωμένης κάλπης

Έληξε η θητεία της διοίκησης της ΕΟΚ υπό τον Γιώργο Βασιλακόπουλο στις 31 Μαρτίου 2021 και…